Прекрасната Джулиан Мур на 60

03 декември 2020 09:59

Снимки: Getty Images

Носителката на „Оскар” Джулиан Мур празнува 60-и рожден ден.

Актрисата започва да се снима в киното още в началото на 90-те години, а след 1997-ма – да се радва на признание от критиката и публиката. Известна е с емоционалните си роли. Носителка е на „Оскар”, две награди „Еми" и два „Златни глобуса”. През 2015 г. влезе в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности на света.

Истинското ѝ име е Джули Ан Смит. Родена е на 3 декември 1960 г. във Файетвил, щата Северна Каролина.  Завършва школата по сценични изкуства в Бостънския университет и получава бакалавърска степен по актьорско майсторство.

През 1983 Джулиан Мур заминава за Ню Йорк, където работи в театъра. Също по това време започва да се снима в сериали. Дебютният ѝ филм е „Истории от тъмната страна: Филмът“. Следват малки роли в следващите 4 години. За първи път Мур е забелязана от критиката във филмите „Кратки пътища“ (1993), последван от „Ваня на 42-ра улица“ (1994) и „В безопасност“ (1995). С ролите си във филмите „Девет месеца“ (1995), „Атентатори“ (1995) и „Изгубеният свят: Джурасик парк“ (1997), Джулиан Мур бързо се превръща в една от водещите актриси в Холивуд.

Номинирана е за „Оскар" за ролите ѝ в „Буги нощи“ (1997), „Краят на аферата“ (1999), „Далеч от рая“ (2002) и „Часовете“ (2002). До 2010 г. обаче като че ли Мур е позабравена от критиката и Академията, докато не се завръща със „Смяна на играта“, за който получава „Златен глобус" и „Еми". 2014 година е ключова за актрисата. Тя участва във филм от поредицата „Игрите на глада“, „Карта на звездите“ (с награда за най-добра женска роля на филмовия фестивал в Кан) и „Все още Алис“, за която роля обира всички награди, за които е номинирана, включително „Оскар" и „Златен глобус" за превъплъщение ѝ  в болната от Алцхаймер Алис.

Актрисата е омъжена за режисьора Барт Фройндлих, от когото има 2 деца.

Още любопитни новини: 

Актрисите, чиито истински имена не знаете (ГАЛЕРИЯ)

В СВЕТА НА КИНОТО: Най-красивите турски актриси (ГАЛЕРИЯ)

Звездите, които все още са приятели с бившите си (ГАЛЕРИЯ)

Как изглеждат победителките в конкурсите за красота без грим? (ГАЛЕРИЯ)

Звездните майки, които родиха след 40 (ГАЛЕРИЯ)

РЕТРО КОСИ: Как биха изглеждали звездите с модерните прически от 80-те ? (ГАЛЕРИЯ)

НЕОТРАЗИМА НА 50: Дженифър Анистън празнува юбилей (ГАЛЕРИЯ)

25 звезди, които през годините се промениха до неузнаваемост

11 звезди с дефекти във външността, за които може би не знаехте

Звездните двойки в моменти на интимност

Пороците на звездите (ГАЛЕРИЯ)