На първо място целта е да се уредят проблеми, свързани с всекидневния живот на косовското население.

Първият пряк диалог между Сърбия и Косово, което обяви независимост преди 3 години, трябва да започне тази вечер в Брюксел под егидата на Европейския съюз, като ключова тема ще бъде европейската перспектива на Белград и Прищина.

В диалога ще бъдат разисквани "технически" въпроси, заяви европейски дипломат.

На първо място целта е да се уредят проблеми, свързани с всекидневния живот на косовското население, независимо дали става дума за албанци или сърби.

На този етап няма да бъде обсъждан статутът на Косово, който според Прищина е окончателно разрешен още с обявяването на независимостта през февруари 2008 г. Сърбия обаче отказва да признае независимостта на бившата нейна територия и продължава да гледа на нея като на своя южна провинция.

Не е на дневен ред и присъединяването към ЕС, но ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън увери, че започването на диалога между Белград и Прищина един ден ще улесни интеграцията на Сърбия и Косово.

"Диалогът е един от моите основни приоритети, защото за ЕС е от голямо значение да се реализират европейските перспективи на Балканите", заяви тя в интервю за косовския вестник "Коха диторе". "Диалогът ще допринесе да бъдат отстранени препятствията пред свободното движение на хора и имущества", продължи тя, добавяйки, че резултатите от тези преговори ще помогнат "за доближаването на Прищина и Белград към ЕС".

В интервю за сръбския вестник "Политика" Аштън повтори, че това доближаване е "една от целите на диалога".

Водач на косовската делегация ще е вицепремиерката Едита Тахири, а на сръбската – Борко Стефанович, високопоставен служител във външното министерство.

Специалният съветник на Катрин Аштън Робърт Купър ще ръководи диалога, който според дипломат в Брюксел "ще бъде неформален и ще се води около обща маса".

Първото заседание на преговорите трябва да започне довечера и да завърши утре сутринта. "Това е първа среща, не бива да се очаква много от нея", предупреди дипломатът. Следващите заседания също ще бъдат в белгийската столица. Брюксел подканва двете страни час по-скоро да започнат преговори по въпроси като комуникациите, транспорта и енергетиката.

В интервюта пред два сръбски вестника преди първото заседание двата преговарящи екипа увериха в добрите си намерения и в решимостта си да се постигне напредък. "Ще е необходимо време и търпение, за да се стигне до резултати. Чудеса не трябва да се очакват. Ние имаме добра воля и нови предложения. Процесът ще продължи толкова, колкото трябва", заяви Стефанович пред в. "Блик".

А Тахири посочи пред в. "Данас", че Прищина подхожда към диалога "с убеждението, че той ще допринесе за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", като същевременно подчерта, че за косоварите въпросът за статута е "приключен".

Преговорите започват в момент, когато Прищина се опитва да изглади имиджа си, пострадал заради обвиненията за предполагаем трафик на органи в Косово и Албания, вършен от бивши косовски партизани. Белград пък ще се стреми да засили шансовете си за влизане в ЕС. /БГНЕС