Пред журналисти във Виена президентът коментира ситуацията около предстоящите избори в България...

Президентът Георги Първанов заяви, че ще запази неутралитет на предстоящите избори наесен. Така той коментира въпроса дали ще посочи заместник за поста си.

Пред журналисти във Виена президентът коментира ситуацията около предстоящите избори в България.

"Предпочитам да запазя неутралитет в тези избори. Мисля, че така е редно, освен ако ситуацията не стане доста сложна, драматична, но във всички случаи е добре настоящият държавен глава да не взема отношение към това как и кой ще го наследи. Аз бих приветствал който и да е на моето място".

Президентът не се ангажира с конкретна дата за провеждане на изборите, уточнявайки, че тя ще бъде определена след консултации. На среща с българската общност в понеделник, Георги Първанов заяви, че е против това да бъде отнето правото на сънародниците ни в чужбина да гласуват. Що се отнася до темите, които държавният глава е обсъдил в сметната палата във Виена, както и с федералния канцлер, той каза:

"Започнах с темата, която е най-актуална за нас - членството на България в Шенген. България има готовността да изпълни техническите изисквания още в рамките на близките десетина дни. Естествено изразих своите съмнения, както и в предишните разговори, за това, че могат да се използват друг тип оценки, не по изискванията за Шенген, а по механизма за сътрудничество и оценка например, което не би било редно. И в крайна сметка, че ние разчитаме членството на България да бъде реализирано в рамките на унгарското председателство", каза българският президент. / Информация на Дарик радио.
 
Снимка: БГНЕС