Какво е чувството да се ровиш в тайните на Вселената...

Какво е чувството да се ровиш в тайните на Вселената и да предизвикаш ефекта на първичния взрив?

Отговорите на тези въпроси се опитва да даде световният елит във физиката. Сред хилядите учени, изучаващи тайните на елементарните частици на вселената, работят и българки.

Анелия Караджинова още не е завършила образованието си във физическия факултет на Софийския университет. Вече два пъти е била на стаж в Европейския център за ядрени изследвания, ЦЕРН.

Когато не е в Швейцария, работи във физическия факултет на СУ и обработва данните, които постъпват от ускорителя на частиците в ЦЕРН. 

Радослава Горанова работи за друго от звената в ЦЕРН. Задачата й е да поддържа в компютърната система, която получава данни от швейцарския институт. Експериментът с ускоряването на частиците произвежда информация от порядъка на няколко пета байта. Която няма как да се обработва на място само в Женева.

Освен двете момичета още 50-ина българи работят по проекта на Европейския център за ядрени изследвания, ЦЕРН. По всяко време от провеждането на експеримента поне един наш сънародник участва в работата на ускорителя в Швейцария.