Така министърът на отбраната отговори на остите критики на Първанов, че подценява заплахите за националната ни сигурност, най-вече от съседните региони....

"Рисковете и заплахите за България вече не са около нашите граници. Ставайки член на НАТО не означава само да подпишеш един договор. Означава да промениш мисленото и коалиционната си култура. Оттам и да промениш схващането за рисковете и заплахите. За съжаление не всички умеят да го правят".


Така министър Аню Ангелов отговори в "Здравей, България" на острите критики срещу него и Министерството на отбраната (МО) от страна на президента Георги Първанов, които той направи от Facebook профила си. Според държавния глава министърът подценява заплахите за националната ни сигурност, най-вече от наши и съседни региони.


"Ние изграждаме единен комплект въоръжени сили и не можем да си позволим да имаме експедиционни сили. Това понятие идва от едно старо схващане, че трябва да имаме сили, специално подготвени за териториална отбрана и такива само за действия извън страната. В МО такова схващане няма и то е погрешно", обясни Аню Ангелов.


Относно друга критика на Първанов, че министърът на отбраната има прекалено много правомощия, той заяви, че това вероятно е някаква негова заявка за програма в областта на отбранителната политика или може би партийна заявка.


"Парите за отбрана никога не са стигали и това е максима. Намираме се в тежка икономическа криза. И образованието, и здравеопазването страдат от липса на пари. Има сфери, които много точно трябва да се преценяват по време на криза", каза още министър Ангелов.


В този смисъл той е благодарен на правителството за това, че е разбрало в каква тежка ситуация е изпаднал новия екип на ведомството след изборите през 2009 г.


"За 2010 г. кабинетът отдели близо 300 милиона лева допълнително към бюджета ни. Това, което направи правителството на ГЕРБ, смятам, че никое друго правителство не би направило", смята той.


Вижте какво обясни министър Ангелов за приноса на България към военната операция в Либия, както и за това какво става с проекта за военна полиция във видеото.