Огнян Минчев заяви в \"Здравей, България\", че енергийният министър е отговорен човек и ако бъде отстранен или подаде оставка, това ще бъде в ущърб на националните ни интереси....

Този филм не е оригинален, а е прожекция на стари ленти. Това каза в \"Здравей, България\" политологът Огнян Минчев по повод скандала около подписаното споразумение с АЕЦ \"Белене\".


По думите му би било в ущърб на националните интереси, ако министърът на икономиката Трайчо Трайков подаде оставка или бъде уволнен. Той е отговорен човек и добър професионалист с позиция. Бандитските методи за правене на бизнес в постсъветското пространство явно не само не му харесват, но не ги и понася, коментира Минчев.


Според него отговорността за скандала носи този, който е направил така, че ресорният министър да бъде заобиколен при подписването на споразумението. Поне двама души – финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов - са били в основата на това, смята политологът.


Той твърди, че Трайчо Трайков заслужава адмирации, защото защитава националните интереси и ако той бъде отстранен, ще започне процес в кабинета, в който хората с европейски дясноцентристки модел на управление, ще останат в десета глуха.


Минчев отказа да посочи за кои министри говори, тъй като по този начин щял да посочи хората, които според него се чувстват неудобно в това правителство.


България сама подписва изолацията си от ЕС. Споразумението няма как да не се отрази на политиката ни, ставаме ненадежден партньор на Европа, обобщи политологът.