Дисплазията е недоразвитие на ставата и има опасност да прерасне в луксация, което е изместване или изкълчване на ставата...

Рубриката \"Моето бебе\" днес е посветена на луксацията – нейното диагностициране, факторите за появата й и практиките за лечение у нас и в чужбина.


Гост по тази тема в \"На кафе\" бе ортопедът д-р Венелин Алексиев. Той обясни, че луксацията означава изместена става.


\"Ролята ни като детски ортопеди е да хванем най-леката форма – дисплазия, да я лекуваме, за да не се стигне до луксация\", поясни д-р Алексиев.


Дисплазията е недоразвитие на ставата и има опасност да прерасне в луксация, което е изместване или изкълчване на ставата.

Причините, които могат да доведат до двете състояния, могат да бъдат генетични, но това е в редки случаи.


Търсят се рискови фактори – седалищно предлежание, детето да е първородно, многоплодна бременност. Много по-често дисплазията и луксацията се срещат при момичетата. Останалите са клинични фактори, които се търсят след раждането.


Бебетата с луксация имат специфична стойка, а гънките на двете крачета не са симетрични и с еднакъв брой.


В Skype връзка от Германия Илиана Вълкова, която живее там, разказа, че е много доволна от здравната система. Там тя ражда и дъщеричката си Магдалена преди 8 месеца. В Германия изследват задължително всяко новородено като навърши 1 месец за дисплазия и луксация. Оказало се, че Магдалена има лека тазобедрена дисплазия, но вече е излекувана.


В предаването се включи и Кристина Димитрова, която живее в САЩ и е майка на две момичета. Тя също разказа, че още в родилния дом се детето се преглежда за дисплазия и луксация. Много важно е диагностицирането в ранна възраст, за да може да се проведе възможно най-елементарното лечение.


Първият преглед при ортопед се прави, когато пеленачето е на 6 седмици. Така се осигурява своевременно лечение при евентуален проблем. Вижте във видеото какви са методите за лечение на луксация и дисплазия.