Това твърди италианският в-к Република. Разследване на журналиста Марко Ансалдо, продължило цели 20 години в 6 страни, отхвърля категорично каквото и да е участие на България в покушението...

Българската следа в атентата срещу Папа Йоан Павел Втори е фалшификат. Това твърди италианският в-к \"Република\". Разследване на журналиста Марко Ансалдо, продължило цели 20 години в 6 страни, отхвърля категорично каквото и да е участие на България в покушението.


Заключението на Ансалдо е, че извършителят Али Агджа и турската ултранационалистическата група Сивите вълци, в която членува, сами организират акцията без вдъхновители и помощ отвън.


Намесването на България като предполагаем съучастник е идея на американското Централно разузнавателно управление и възниква година и половина след атентата, под натиска на тогавашния американски държавен секретар Алекзандър Хейг.


Зад изфабрикуването на компромата стои тесен кръг от анализатори в Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон. Цел на обвинителната кампания е да се уязви Съветския съюз, считан по онова време за империя на злото от администрацията на президента Рейгън. Престоят на Али Агджа в България в месеците преди да стреля по папата се използва изключително хитро от Вашингтон, коментира \"Република\".


Но в същото време уточнява, че няма никакви доказателства за политически конспирации между София и Сивите вълци, а по-скоро ставало въпрос за търговия с оръжие и дрога между българи и турци.