Какви са специфичните функции на черния дроб и жлъчката и защо е важно да се пречистват през пролетта?

След обилното похапване на яйца, козунаци и агнешко месо сме натоварили най-вече черния дроб и жлъчката. Важно е да се погрижим за тях сега, защото през пролетта черния дроб и жлъчния мехур се активизират, заяви д-р Папазова.

Черния дроб има 400 функции. Основната се свързва с храносмилането – той произвежда специални сокове, т.нар. жлъчни киселини, чрез които можем да усвояваме и разграждаме мазната храна. Участва в производството на ензими, участващи в храносмилането, метаболитни ензими, както и на протеини. Той е изключително чувствителен към новия нездравословен стереотип на хранене. Черният дроб е и основният орган на детоксикация, заяви д-р Папазова. Именно затова трябва да бъде пречистван – за да освежим тъканта, да нахраним клетката, да изчистим токсините и да може да работи оптимално.

Пречистването на черния дроб и жлъчката е продължителен процес, който изисква предварителна подготовка. Най-добре е да се направи от понеделник до неделя. Режимът изключва животинските, пикантните и мазните храни. Вместо това трябва да се консумира растителна храна, леки супи, пресни сокове от зелена ябълка, салати и да се пие много вода, по възможност топла.

На ден трябва да се пият по 2 литра сок от ябълка, който може да бъде комбиниран със сок от морков или от цвекло.

Добре е да се скача сутрин, а през последния ден от суровоядството е хубаво да се правят дихателни упражнения, като се диша с диафрагма и корем. Препоръчително е сутрин да се бяга по 20 минути.

Същинското пречистване започва на шестия ден. Към 18 ч. се взима първата доза очистително, а към 20 ч. – второто очистително. В 21.45 ч. трябва да се приготвят 200 мл сок, най-добре от грейпфрут, след това се ляга с грейка на черния дроб.
 
Необходима е и хигиена на мисли и чувства, допълни д-р Папазова.

Д-р Папазова посъветва почистване на черния дроб да се прави няколко пъти годишно – един път в края на февруари, един път в края на април и след това още няколко пъти през месец, така че два последователни пъти да няма какво да се пречиства.

Конкретната очистителна програма може да видите във видеото.