Това каза в \"Здравей, България\" Спас Атанасов, председател на. Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Очаква се след две седмици да бъде приет таван на цените на таксиметровите услуги...

Ако бъде въведен таван на цените на таксиметровите услуги, законът предвижда глоба в размер на 3000 лева за онези, които не го спазват. Това каза в \"Здравей, България\" Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София.


Случаи с хора, които за малки разстояния са принудени да платят голяма сума заради твърде висока тарифа на километър, има не само в столицата и те накърняват имиджа ни, отбеляза той. При 6000 коли в София с разрешение за таксиметрова услуга, около 250 са тези, които работят с необичайно високи цени.


Налагането на този праг се въвежда поетапно. За София се забавихме, защото търсихме оптималната цена, която да зашити потребителя и да създава нормални условия за бизнеса. Няма логика да има масово увеличение на цените и да са на максималната стойност, коментира зам.-кметът.


Обсъждана е пределна цена от 1,60 лв. на километър, а транспортният министър предложи 1,30 лв. на км, каза Ромео Ценков, собственик на таксиметрова компания.


Аз съм съгласен и за двете тарифи. Идеята е веднъж завинаги да се реши проблемът с „копърките\", твърди той и предложи цената за всички компании да бъде около 70-80 стотинки на километър.


Спас Атанасов, председател на. Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи обаче прогнозира увеличение на цената с около 20-25%.


Следващата седмица може да започне разглеждането на предложението по комисия, след около две седмици вероятно ще бъде включено в заседание на Столичния общински съвет, за да бъде прието, каза Любомир Христов.