От 1984 година насам са изплатени над 100 милиона долара на повече от 60 души. Парите са дадени за информация, довела до залавянето на опасни терористи...

Властите в САЩ все още не са коментирали дали някой ще получи наградата от 25 милиона долара за главата на Осама бин Ладен. Тя е обявена в съответствие със специална програма на американския държавен департамент. 

От 1984 година насам са изплатени над 100 милиона долара на повече от 60 души. Парите са дадени за информация, довела до залавянето на опасни терористи или благодарение на която са предотвратени мащабни атентати.

 

Паричните награди за информация, която може да помогне за залавянето на екстремисти, са важен момент във войната срещу тероризма, която САЩ водят. Тази практика става все по-масова след атентатите от 11 септември 2001 година.

 

Още преди това е платена шестцифрена сума за задържането на Рамзи Юсеф. Той беше осъден за атентата в световния търговски център в Ню Йорк през 1993 година.

 

След свалянето от власт на Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 година, американските власти обявиха награди за залавянето на диктатора и неговите приближени. Саддам беше открит от американските военни в Ирак, които го предадоха на новите иракски власти. Те го осъдиха на смърт и екзекутираха.

 

Не беше обявено дали и кой е получил 25-те милиона долара, които бяха обещани за залавянето му. 30 милиона долара са платени за информация за местонахождението на двамата синове на Саддам - Удай и Кусай. Те бяха убити в Ирак при престрелка с американски военни. 

25 милиона долара са обещани за залавянето на Айман ал Зауахири. Той беше смятан за заместник на Осама бин Ладен в \"Ал Кайда\" и се предполага, че сега - след смъртта му - може да оглави терористичната мрежа.