С посещение на президента Барак Обама и срещата му с близки на загиналите при атентатите от 11 септември 2001 година ще бъде отбелязана смъртта на Осама бин Ладен в Ню Йорк...

С посещение на президента Барак Обама и срещата му с близки на загиналите при атентатите от 11 септември 2001 година ще бъде отбелязана смъртта на Осама бин Ладен в Ню Йорк.

 

Държавният глава ще държи реч на Кота нула – мястото, където се издигаха кулите-близнаци на ударения от два самолета Световен търговски център.

 

Обама е поканил предшественика си Джордж Буш да присъства на церемонията, но е получил отказ.

 

\"Той оценява поканата, но е решил в след президентския си период да стои до голяма степен извън светлината на прожекторите\", заяви говорителят на Буш Дейвид Шерцър.

 

Именно Буш стартира кампанията за залавянето на Бин Ладен след атентатите, но не успя да осъществи тази задача по време на двата си мандата.

 

В същото време резултатите от редица анкети на водещи американски медии потвърдиха, че рейтингът на Барак Обама се е покачил значително след новината за успешната акция за елиминирането на Осама бин Ладен само 18 месеца преди президентските избори.

 

Изявлението на Обама, в което той обяви лидера на „Ал Кайда" за мъртъв е било гледано на живо от 56,5 милиона американци. Това е най-голямата аудитория за реч на президента от началото на мандата му преди 2 години.