Сред обсъжданите теми ще бъде евентуалното снабдяване с оръжия на опозиционните сили на Кадафи и финансирането на движението им чрез закупуване на петрол от контролираната от тях източна част на страната...

В Рим започва среща на Контактната група за Либия. Целта е да се намери политическо решение на конфликта, след като военната интервенция на НАТО засега не дава желаните резултати.

 

Сред обсъжданите теми ще бъде евентуалното снабдяване с оръжия на опозиционните сили на Кадафи и финансирането на движението им чрез закупуване на петрол от контролираната от тях източна част на страната.

 

Цел на срещата ще бъде и намирането на решение за доставянето на хуманитарна помощ и дългосрочна подкрепа на либийския народ, допълни италианският външен министър Франко Фратини.

 

Контактната група, която беше създадена в Лондон в края на март, включва Съединените щати, Великобритания, Франция, арабски страни, сред които Катар, Йордания и Мароко и международните организации ООН, Арабската лига и НАТО.

 

Ще бъдат представени общо 22 страни, сред които всички страни участнички във военните операции в Либия.

 

Междувременно международен кораб за евакуация на хора от обсадения пристанищен град Мисурата беше обстрелван от силите на Кадафи. В резултат са загинали най-малко 5-ма души, десетки са ранени. При последвалия хаос близо 200 души са били изоставени при отплаването на кораба.