До 2017 г. се отлага въвеждането в строя на газопровода, а причината е, че още няма необходимия брой договори с производителите за покупка на газ за тръбопровода...

До 2017 г. се отлага въвеждането в строя на газопровода \"Набуко\", свързващ Средна Азия и каспийския район с Евросъюза, като се заобикаля територията на Русия.

 

Според комисаря по енергетиката на Европейския съюз Гюнтер Йотингер причината за забавянето е преди всичко, че още няма необходимия брой договори с производителите за покупка на газ за тръбопровода.

 

Еврокомисарят посочи, че се възлагат особени надежди за това на Азербайджан. Вече стана известно, че стойността на газопровода с дължина 4 000 км е преразгледана в посока на горе и той ще струва между 12 и 15 милиарда евро.

 

Заплануваната мощност на газопровода, подготовката за строителството на който започна през 2002 г., е 31 милиарда куб. метра газ годишно.

 

Вчера беше обявен актуализираният график за проекта за газопровод \"Набуко\". Изпълнението на проекта се удължава с една година в съответствие с графика на доставките, а строителството се планира да започне през 2013 г. /БГНЕС