Хиляди католици се стекоха в най-големия храм в града, за да присъстват на благодарствената литургия, отслужена лично от папския нунций Януариуш Болонек...

Най-голямата католическа общност в България - тази в Раковски, днес тържествено отбеляза обявяването на папа Йоан Павел ІІ за блажен.

 

Хиляди католици се стекоха в най-големия храм в града, за да присъстват на благодарствената литургия, отслужена лично от папския нунций Януариуш Болонек.

 

Най-голямата катедрала в Раковски „Пресвето Сърце Исусово\" се оказа тясна да побере всички католици, дошли на тържествената литургия.

 

Там всеки католик пази личен спомен от своя среща с покойния папа Йоан Павел ІІ. В края на май 2002 г. Янко Павлов забравя емоциите около абитуриентската си вечер. От вълнение, че ще види папата младежът не спи близо седмица.

 

Освен спомена от тогавашната среща с папата, Янко пази и подаръкът, който му дава папа Йоан Павел ІІ - броеница.

 

Въпреки че Янко е електротехник по професия, оттогава започва да се занимава с музика. Днес оглавява енорийския хор в Раковски, който специално за беатификацията на Йоан Павел ІІ подготви химн в негова чест.

 

По време на литургията бе благословен портрет на папата, нарисуван от местния художник Минчо Деливански. Картината с образа на Карол Войтила ще бъде поставена на централно място в храма.