Няколкостотин милиона лева са непрекъснато в режим на неизплатени и то просрочени задължения, обясни в \"Здравей, България\" Пламен Димитров, президент на КНСБ...

Няколкостотин милиона лева са непрекъснато в режим на неизплатени и то просрочени задължения, обясни в \"Здравей, България\" Пламен Димитров, президент на КНСБ.


Синдикатите предлагат работника да може да поисква издаването на изпълнителен лист, чрез който да се установи конкретната дължима му сума. С този лист той да може да настоява за получаването на парите си заедно с дължимите лихви, е предложението на синдикалистите.


Тази идея трябва да бъде задълбочено обсъдена. Обсъждали сме изпълнителният лист да бъде издаван от арбитражен орган. Това обаче са само различни идеи за дискусия, коментира Димитър Бранков от БСК.


Пламен Димитров припомни, че съществува Фонд за гарантиране на вземанията на работниците в случай на несъстоятелност на работодателя. Фондът плаща, когато предприятието фалира и дава до определен размер от парите.


Има държави от ЕС, в които е позволено на този фонд да изплаща вземания от даденото предприятие, ако аз си прекратя трудовия договор доброволно, ако ми се дължат над определен брой заплати, обясни Димитров.