Депутатът от ДПС коментира в \"Здравей, България\" текстове от изборния кодекс и заяви, че от партията още не са решили дали ще издигнат кандидат-президент...

Конституционният съд развенча мита, който управляващата партия налагаше в продължение на месеци. От ДПС категорично, участвайки в общото искане за обявяване на противоконституционност на тези разпоредби от изборния кодекс, поддържахме тезата, че самият принцип на уседналост означава дописване на Конституцията, недопустимо въвеждане на едно нов ограничение върху упражняването на основно право. КС се задоволи да въведе само така наречения количествен измерител.


Това каза в \"Здравей, България\" депутатът от ДПС Четин Казак.


Който си мисли по такъв елементарен начин, че може да хитрува с Конституцията и с решението на КС, да се откаже много бързо. Съдът ясно е заявил, че всеки срок, надхвърлящ шест месеца е противоконституционен, допълни той.


Казак препоръча на управляващите час по-скоро да внесат предложение за промяна на уседналостта. Ако не го направят, според него има две потенциални заплахи - да бъде сезиран КС или ако оставят 10-месечния срок на уседналост, всеки да може да атакува след това изборите пред съда, тъй като са проведени при действието на една противоконституционна наредба.


Във връзка с президентските избори Казак каза, че все още не е решено дали ДПС ще издигне кандидат-президент и все пак подчерта: \"ДПС има много подготвени потенциални кандидати. Хипотетично има шанс, ако ДПС издигне кандидатура, тя да стигне до балотаж. Не е изключено да има разпиляване на гласовете в първия тур\".