Теодора Джалева от Фонда за трансплантации обясни, че 2,75 на милион население са донорите след мозъчна смърт за миналата година...

Студентите от НБУ започват да популяризират даряването на органи. Идеята беше да привлечем вниманието на младите, обществото да разбере, че донорството е доброволно, казаха те в \"Здравей, България\".


Теодора Джалева от Фонда за трансплантации обясни, че 2,75 на милион население са донорите след мозъчна смърт за миналата година. Тази година те намаляват. Най-много разговори в семейството на тази тема се водят в Холандия, Гърция, Турция. Най-ниски са тези стойности в прибалтийските страни.


Донорство не се извършва при изразено изрично несъгласие на човека приживе, както и при отказ на близките му след смъртта, каза Джалева.


Маргарита Станкова, преподавател и психиатър, обяснява ниския процент донорство у нас с факта, че хората обикновено не искат да говорят на тази тема, защото свързват донорството със смъртта. Трябва да знаем все пак каква е волята на нашите близки, коментира Станкова.