670 хиляди тона храна хвърлят всяка година страните от Европа, в това число и България, по данни на Световната организация по прехрана и земеделие. В световен мащаб, изхабената храна е близо милиард и половина тона годишно.

670 хиляди тона храна хвърлят всяка година страните от Европа, в това число и България, по данни на Световната организация по прехрана и земеделие. В световен мащаб, изхабената храна е близо милиард и половина тона годишно.

Въпреки разхищението, законодателството у нас не позволява да се дарява разопакована и сготвена храна.

Независимо от това, че цените на хранителните стоки непрекъснато растат, често дори не знаем какво има в хладилника и откога е там. Всеки от нас изхвърля годишно между 91 и 115 килограма храна. На боклука отива най-много храна от хотелиерите.

Дори тези, които искат да я дарят, трудно биха го направили - благородната кауза ще им коства огромно ходене по мъките и доста изхабени нерви. Не е изключено и докато набавят нужните документи яденето вече да не е годно за консумация.

Според Мая Калчева от Фондация за общностно развитие, трябва да наемем човек, който да знае кои са онези места, които могат да поемат тази храна. Другият вариант е просто да поканите хората, на които искате да дарите останалата храна лично в ресторанта. Това, според хотелиерите, обаче няма как да стане. Най-малко поради факта, че предварително не може да се каже колко ядене ще остане.

За повече информация, вижте видеото.