Наскоро здравното министерство промени наредбата за детските градини. С новите текстове децата, които навършат три години, вече не се изписват веднага от ясла, а могат да останат в детското заведение докато бъдат приети в група...

Наскоро здравното министерство промени наредбата за детските градини. С новите текстове децата, които навършат три години, вече не се изписват веднага от ясла, а могат да останат в детското заведение докато бъдат приети в група.

Оказа се обаче, че това облекчава едни родители, но затруднява други, защото така се блокирал приема на най-малките до септември. За проблема сигнализираха  родители от Стара Загора.

Двегодишният Иван трябвало да постъпи в детска ясла „Синчец\" в Стара Загора в началото на юни. Тези дни обаче родителите му с изненада разбрали, че  заради новите разпоредби място за сина им ще се освободи чак през септември, след изписване на тригодишните деца.

Тъй като няма на кого да повери сина си, майката на Иван ще трябва да остане още три месеца вкъщи да го гледа, а през това време семейството им ще се чуди как да оцелява само с една заплата.

Освен Иван, злополучната промяна в наредбата за детските ясли засяга още над 450 деца в Стара Загора.

Директорите на десетте ясли в града  вече са изпратили до здравния министър писмо с искане за отмяна на  спорната промяна в наредбата. Мотивите им са,  решавайки проблемите на тригодишните деца и родителите им, новите правила създават хаос и затруднения за по-малките деца и семействата им.