Разделът \"Мръсотията\" е за миналото на Борисов и обвиненията, които го \"свързват със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с \"Лукойл\" и със сериозна контрабанда на метамфетамини\".

Поредната бомба от Уикилийкс е с адресБбългария. Този път под прицела на американските дипломати е Бойко Борисов.
Сайтът „Биволъ\", партньор на Уикилийкс, публикува секретен доклад от 2006-та година на бившия американски посланик у нас - Джон Байърли.

Документът е със заглавие \"Най-популярният политик в България- големи надежди, сенчести връзки\".

Джон Байърли е американски посланик в България в периода 2005 г. – 2008 г. Година след началото на мандата си в секретния документ той прави анализ на кариерата на Бойко Борисов. Поводът - основаното от него движение ГЕРБ, което бързо е станало най-популярната политическа сила в страната.

\"Борисов, който веднъж описа себе си като \"най-голямото достояние на България\", се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата\", пише Байърли.

И още:

\"Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика\", прогнозира тогава американският посланик.

Разделът, съдържащ биографични данни за тогавашния кмет на София, е озаглавен \"От пожарникар до \"Батман\".

\"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.\" 

Журналисти признали пред Байърли, че Борисов е давал пари на ръка за позитивни материали в медиите и е заплашвал авторите на критични публикации. 

Разделът \"Мръсотията\" е за миналото на Борисов и обвиненията, които го \"свързват със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с \"Лукойл\" и със сериозна контрабанда на метамфетамини\". 

Байърли отбелязва, че Борисов е \"обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с \"Лукойл\" и руското посолство\". Посланикът обръща специално внимание на отношенията между тогавашния кмет и шефа на \"Лукойл България\" - Валентин Златев. От грамата става ясно че информацията в този раздел е потвърдена от неизвестен източник SIMO - най-вероятно абревиатура. Проверка на сайта предполага, че това е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Специално внимание в доклада е отделено на многократните уверения на Борисов, че подкрепя  близките отношения със САЩ. Байърли пише още: \"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ\".

Накрая документа завършва с извода: \"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа\".

 

За допълнителна информация - вижте видеото.