В Германия екип на \"Календар\" се срещна с българка, която работи в местна болница. Оказва се, че за специалист като нея заплащането дори в малката немска болница е в пъти по-високо от това в България...

Лекарските организации и здравното министерство продължават да спорят колко медици годишно напускат българските болници и заминават на работа в чужбина. Според неофициалната статистика броят им расте.

 

В Германия екип на \"Календар\" се срещна с българка, която работи в местна болница.

 

Преди няколко години Нюкет завършва медицинска физика у нас и започва работа в онкологичния център в родното си Велико Търново. Три месеца по-късно обаче се отказва и заминава за Германия.

 

\"В България няма много възможност за реализация на младите хора, нямаме и такава апаратура, работни места и не ни остава друг избор, освен да си търсим хляба в чужбина\", споделя Нюкет.

 

От близо година тя работи по специалността си в болницата в Хоф – немско градче с около 30 хиляди жители.

 

Оказва се, че за специалист като Нюкет заплащането дори в малката немска болница е в пъти по-високо. Младата жена е в Германия заедно със съпруга и детето си. Не планира да се връща в България.

 

Път като този на Нюкет годишно избират стотици български медици. Статистиката сочи, че повечето от тях така и не се връщат у нас.