Експериментът, проведен от учени от Монреал, доказва, че лошите спомени наистина могат да бъдат заличени, тъй като се съхраняват в мозъка. Новото лекарство намалява количеството на веществото кортизол в мозъка, хормонът на стреса, който активно участва в процеса на съхраняване и използване на информацията.

Канадски учени създадоха лекарство срещу лоши спомени.

Хапчетата могат да заличат отрицателни емоции на подсъзнателно ниво, обясняват експерти. Експериментът, проведен от учени от Монреал, доказва, че лошите спомени наистина могат да бъдат заличени, тъй като се съхраняват в мозъка. Новото лекарство намалява количеството на веществото кортизол в мозъка, хормонът на стреса, който активно участва в процеса на съхраняване и използване на информацията.

Чрез този хормон може да се упражнява контрол върху отрицателни емоции и така да се избегне депресията. При намаляване на нивата на хормона, паметта отслабва до такава степен, че можете да забравите лошото, което ви се е случило. В изследването участват 33 души, които били помолени да си спомнят някое неприятно събитие. Три дни по-късно доброволците били разделени в три групи. Първата взела една доза от новото лекарство, втората група получила двойна доза, а третата плацебо. След това участниците трябвало отново да си спомнят негативните спомени. След понижаването на кортизола в организма на участниците от първите две групи, паметта отслабнала и те трудно си спомнили неприятните емоции. /БГНЕС