Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков опроверга слуховете, че въгледобивният отрасъл ще бъде принесен в жертва на АЕЦ \"Белене\". Вече са предприети стъпки за рехабилитация на 2-та ТЕЦ \"Марица Изток\" 2.

И аз съм оптимист за много неща. Така вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира думите на социалния министър Тотю Младенов, че увеличение на пенсии и заплати ще има от 1 юли.

Около 2 часа продължи срещата между кабинета и синдикатите по енергийните въпроси. Синдикатите приветстват приоритизирането на въглищата като източник на енергия. Обсъден е въпросът за възстановяването на старите цени на въглищата. В момента цената е 71.50 лв на тон, настояването е за цена от 74.59 лв за тон лигнитни въглища. КНСБ и КТ \"Подкрепа\" настояват държавата да има доминиращо влияние и собственост в енергийния сектор. Те определят като целесъобразно изграждането на новите два блока на ТЕЦ \"Марица Изток\" 2 , които биха стрували 350 млн.евро, но биха произвеждали количество енергия 650 мегавата. Синдикатите са се обявили против приватизацията на НЕК, ТЕЦ \"Марица Изток\" 2, АЕЦ \"Козлодуй\" и др. С ресорните министри, вицепремиерът и премиерът са обсъдили създаването на една интегрирана държавна компания, която да управлява дружествата.

Допълнително 14 млн. лв ще влязат в мините ако се увеличи цената на въглищата. Според Пламен Димитров от КНСБ възможно е увеличението на цената на суровината да не доведе до нарастване на крайната потребителска цена. Възможна е приватизация на миноритарните дялове на държавата в \"Марица Изток 2\", ЕСО и ЕРП-тата. По време на срещата със синдикатите премиерът Бойко Борисов е уверил, че не се обмисля приватизация на мрежите от 110 киловолта. Обсъждат се решения за дружествата ТЕЦ \"Марица Изток\", ТЕЦ \"Бобовдол\" и ТЕЦ \"Република\", които са застрашени да изпаднат в положението на \"Брикел\". От кабинета не са споменали за съкращения в мини \"Марица Изток\", но синдикатите все пак предупредиха, че съкращения няма да допуснат.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков опроверга слуховете, че въгледобивният отрасъл ще бъде принесен в жертва на АЕЦ \"Белене\". Вече са предприети стъпки за рехабилитация на 2-та ТЕЦ \"Марица Изток\" 2. Блоковете ще работят още 25 години и ще бъдат изградени нови мощности. Трайков каза, че се обсъжда още възможността за кандидатстване за проект, свързан с въгледобива, за улавяне и съхранение на въглерод. Трайков бе категоричен, че има възможност България да се откаже от ядрената енергетика само ако бъде населена от германци. /БГНЕС