\"Нашата цел беше да се разширяваме чрез митинги и мирни протести. Затова в програмата ми беше заложено борба без оръжие. Искахме да си извоюваме изконните човешки права на личности и общество. Не ставаше въпрос само за турците. Ставаше въпрос за отнетите права на мюсюлманите и ромите в България\", обясни още Неджметин Хак...

\"Първото турско национално-освободително движение в България, върху основата на което е основано днешното ДПС, е основано в Добрич, след като запознахме Ахмед Доган с това, че вече имаме организация, звена, устав и програма на движението и че мюсюлманският народ иска да членува в организацията\".

 

Това разказа първият лидер на турците в България Неджметин Хак в \"Директно: Карбовски\".

 

\"Трябваше ни по-образован и по-популярен човек, защото не искахме да изчезнем безследно\", каза още Неджметин Хак. Така и те стигат до избора Ахмед Доган да бъде този човек. По-късно основават Движението за права и свободи (ДПС) в сегашния му вид.

 

\"Аз го направих лидер. Тогава беше съвсем обикновен човек като нас, беше народен човек. Изглежда обаче с годините, когато човек се издига нагоре, се разболява от 6 болести. Доган обаче е болен от 12 – самозабрави се, смята се за месия, незаменим и така нататък\", смята Неджметин Хак.

 

\"Нашата цел беше да се разширяваме чрез митинги и мирни протести. Затова в програмата ми беше заложено борба без оръжие. Искахме да си извоюваме изконните човешки права на личности и общество. Не ставаше въпрос само за турците. Ставаше въпрос за отнетите права на мюсюлманите и ромите в България\", обясни още Неджметин Хак.

 

Той заяви, че мюсюлманите сега гласуват за ДПС, защото нямат друга алтернатива.

 

\"Понеже изядохме много бой навремето не можем да се доверим на никого. В България всички партии до една са етнически\", смята Неджметин Хак.

 

Цялото интервю с него можете да гледате на Nova Play.