Ангелов подчерта, че в краткосрочен план НАТО трябва да продължи да защитава гражданите на Либия от нападения и да налага оръжейното ембарго и зоната, забранена за полети, за изпълнение на резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН...

НАТО трябва да продължи да защитава гражданите на Либия, каза в изказването си по време на работния обяд с партньорите от операцията на НАТО \"Обединен защитник\" военният министър Аню Ангелов, съобщиха от пресцентъра на министерството.


Ангелов подчерта, че в краткосрочен план НАТО трябва да продължи да защитава гражданите на Либия от нападения и да налага оръжейното ембарго и зоната, забранена за полети, за изпълнение на резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН. В дългосрочен план една възможна роля на НАТО ще зависи от бъдещия политически процес в Либия.


Отчитайки необходимостта от усилване на щабовете на НАТО, ръководещи операциите, България предвижда да поеме ангажимент за попълване на до пет офицерски длъжности в тези щабове.

Двудневната официална среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда в Брюксел, Кралство Белгия. Тя започна днес със заседание на Групата за ядрено планиране. /БГНЕС