Идеята е поредният начин за справяне с високите цени на горивата. Крие ли рискове за автомобила ни новаторското решение и колко пестим от него?

Дизелов автомобил на газ. Идеята е поредният начин за справяне с високите цени на горивата. Крие ли рискове за автомобила ни  новаторското решение и колко пестим от него?


Фабрично автомобилът, заснет от нашия екип, е с дизелов двигател. Георги е таксиметров шофьор и  подобно на много от нас, минава десетки километри всеки ден. Решил е да инвестира като преобразува мотора в газодизелов. Така разходът на Стефан е намалял с около 5 лева на 100 километра.


Комбинацията дизел и газ е несъвместима за повечето от нас, тъй като дизеловият двигател няма свещи, които да възпламенят горивната смес. Затова принципът тук е следният. Стандартно горивната смес се състои от гориво и въздух. При компютърно управляваните двигатели става възможно да се намали подаваният дизел, като сместа се обогатява с кислород и газ-пропан-бутан.


След промените в цените на горивата промени търпят и начините ни за предвижване. От ходене на работа с велосипед до автомобилите ни на метан, пропан-бутан и дори старо олио, сега имаме още една възможност пред себе си – дизелов автомобил на газ.