В колекцията гордо се нарежда първият български аспирин, козметика от началото на миналия век и не само...

Аптекарка направи музей на хапчето. Макар колекцията да е скромна, в нея гордо се нарежда първият български аспирин, козметика от началото на миналия век, както и хирургични конци от Втората световна война.

Преди няколко месеца Невена случайно попада на опаковки от стари лекарства. Шарените шишенца и причудливите на форма хапчетата предизвикват интереса й. Аптекарката решава, че на всяка цена трябва да намери още от илачите на бабите ни. Признава, че така задоволява си любопитство към фармацевтиката.

В колекцията намира място първият български аспирин. Позабравената вече паста \"Поморин"\" както и емблематичния за цели поколения крем „Дунавски вълни". Срещат се още хирургически конци от Втората световна война. Те са изработени от черва на котка и са стерилизирани в спирт. Място има и за дезинфекцираните и избелени клечки за зъби от далечната 1914 г.

Рекламните послания на експонатите предизвикват усмивки. Хигиеничният прах за зъби се казва \"Негъръ\", а пудрата \"Клермондъ\" придава кадифена гладкост и пролетна младост на кожата.

Челно място в музея заема и козметичния сектор. Там се среща пудра за лице от 1920 година, боя за коса \"Имедия\", лак за нокти \"Ирис\" цвят пеш, както и гланц за устни \"Рекс\" цвят хамелеон.

Сред експонатите са още стимуланти за мъжка полова активност и разбира се презервативи.

Находките не свършват тук. В отминалите времена красиви са били и рецептите. Невена пази такива от 1937 година.

Всичко това може да видите във видеото.