Градски фолклор или погазване на паметта е пребоядисването?

Оказа се, че има клуб на хората, които правят графити и те са си обявили състезание кой ще направи графит на най-шантавото място. Очакваме в скоро време да пребоядисат култови сгради на София, да се боядиса метрото и ако продължаваме да чакаме това да се случи и махваме с лека ръка, че се унищожава собственост или че не се почита някаква памет, това говори докъде сме стигнали през последните 20 години.  Това заяви общинският съветник на БСП - Гергана Алексова в студиото на \"Здравей, България\".

От друга страна, по думите на члена на ДСБ - Стоян Михалев, Министерството на културата е дало експертиза, че Паметникът на Съветската армия не е паметник на културата. Според Стоян Михалев, в конкретния случай, народният автор, който е сътворил тази картина, е вложил в значителна степен някаква историческа компенсация или реципрочност. Ако говорим, че трябва да има паметник на тези, които са освободили Европа от нацистка Германия, то това са няколко държави. Америка е с едно много голямо участие в този съюз срещу хитлеристка Германия. Това компенсира представата, че само Съветският съюз е участвал в борбата, допълни още гостът.

Вие нямате ли някаква естетика в себе си, това е изкуство. Как може да наричате това нещо \"надраскано\"? Това е народно творчество, градски фолклор, не може така да се зачерква, обърна се Стоян Михалев към Гергана Алексова, за която пребоядисването на Паметника на Съветската армия е погазване на паметта.

Какви мерки предлага да бъдат предприети оттук насетне Гергана Алексова и по какъв начин й опонира Стоян Михалев, вижте във видеото.