Според лекарите, състоянието на хората е стабилно, но се нуждаят от спешна терапия.

Четиримата работници от Стамболийски, които бяха облъчени с големи дози радиация, заминаха на лечение във Франция. Според лекарите, състоянието на хората е стабилно, но се нуждаят от спешна терапия заради драстично падналия им имунитет.

Във видимо добро състояние четиримата работници отлетяха с правителствен самолет към специализираната военна болница \"Берси\" в Париж. Там им предстои едномесечна терапия на кръвта. Лечението ще струва близо 57 хиляди евро. Средствата се осигуряват от министерство на здравеопазването.

В момента пострадалите от гама лъчението не са опасни за околните. Лекарите обясниха, че заминаването се налага, защото започва намаляване на левкоцитите, тромбоцитите и хемоглобина в кръвта на четиримата работници, което може да доведе до срив в имунитета им.

Както вече стана ясно четиримата пострадали са били изложени на радиацията около 5 минути. По първоначална информация инцидентът се дължи на грешка на единия от работниците. Все още тече проверка на Агенцията по ядрена безопасност, която ще приключи в началото на юли. От там успокояват, че опасност от разпространение на радиация няма.