Това потвърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков...

Американската компания \"Шеврон\" ще прави проучване за шистов газ без екооценка. Това потвърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на депутатски въпроси в парламента.


Миналата седмица правителството сключи 5-годишен договор с американската компания за проучване на находищата на шистов газ на територията на Североизточна България. 


Опозицията попита министъра на икономиката Трайчо Трайков защо правителството е дало на \"Шеврон\" разрешително да проучва терена около Нови пазар, без предварително да се проучат методите, с които американците ще копаят терена и да се направи оценка какъв ефект за околната среда.  


Трайков обясни, че на този етап от сондажите за шистов газ оценка за въздействие върху околната среда не е нужна. Това не успокои страховете на опозицията, която даде примери с някои райони на  Съединените щати, в които вече са правени проучвания.


Трайков опита да убеди противниците на метода с обяснението, че цялата геоложка информация от това проучването на американците остане безвъзмездно на държавата. Че България ще получи безвъзмездно бонус от 30 млн.евро, приходи от данъци и новооткрити работни места. И тези аргумент не бяха достатъчни...