През месец юли се очаква температурите да са около нормата...

През месец юли се очаква температурите да са около нормата. Най-ниските ще бъдат между 10 и 15˚, а най-високите между 33 и 38˚. Валежите ще бъдат около и под нормата. Това е месечната прогноза за времето за юли на НИМХ към БАН.

През първите 2-3 дни от месеца ще е сравнително хладно, атмосферата над страната - неустойчива, на места с валежи и гръмотевици. Впоследствие ще настъпи стабилизиране на въздушната маса и ще се установи предимно слънчево време, с нормални температури.

Около 6-8-ми юли на отделни места има вероятност за краткотрайни превалявания и слабо понижение на температурите.

Горещо, с нормални за юли температури ще бъде времето и през повечето дни от второто десетдневие. В началото и през последните 2-3 дни има повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици. През първите дни от третото десетдневие въздушната маса се очаква да е по-неустойчива и на места да превали и прегърми, а температурите ще са малко по-ниски. Впоследствие ще настъпи стабилизиране и повишение на температурите.

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44˚. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени \"горещници\". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.