Седем години жената е подлагана системно на тормоз...

На редакционната поща на \"На кафе\" получихме писмо от Наташа, наша зрителка от Пловдив. Тя сподели с екипа ни несправедливото според нея решение на Пловдивския районен съд. Седем години жената живяла с мъж - Пенчо, който подлагал системно нея и сина им на психически тормоз и физическо насилие.


Жената получила и заплахи от страна на мъжа и е решила да заведе дело за попечителство над детето, с идеята да сложи край на кошмара.


При все още действаща ограничителна заповед към бащата, районният съд осъжда майката да плаща издръжка и присъжда родителските права на бащата. Според съдебното решение майката има право да вижда сина си два пъти месечно.


Наташа Трендафилова твърди, че в началото Пенчо е бил много грижовен и се е държал добре с децата й. В момента, в който тя е заживяла с него, маската е била свалена и отношението му се променя.


Около живота на Пенчо е имало смущаващи факти, сигнализиращи, че той е агресивен, но Наташа ги разбира чак след като заживява с него. През 2008 година е подложена на тежък побой.


Пенчо я е ограничавал, казвал й, че след като е семейна няма право да се вижда с приятелките си. Няма шанс за свобода, твърди Наташа. Тя е събирала багажа си няколко пъти, но Пенчо заплашвал, че ще причини нещо на децата й.


Психологът Александра Петрова обясни, че обикновено хората, които насилват, първо пренасят модела на поведение, на който те са били свидетели. Много често жертвата и агресорът живеят в симбиоза. Жертвата провокира агресора, а агресорът се чувства силен единствено чрез жертвата. Затова те не могат дълго време да се разделят, винаги я има надеждата, че нещата ще се оправят, коментира Петрова.

 

Екипът на \"На кафе\" се опита да се свърже с Пенчо, който обаче отказа да коментира казуса. Майка му се съгласи да говори и заяви, че детето е било изцяло на нейните грижи, а бащата не се връщал вкъщи всеки ден без играчка.  Бабата отрича да е имало побоища и психически тормоз.

 

Йорданка Бекирска, адвокат на Наташа обяси, че решението на Пловдивския районен съд е мотивирано с аргумента, че детето е момче и според съда има нужда да бъде възпитавано от баща за изграждане на характера у него. Освен това промяната на местоживеенето му би се отразила травмиращо, смята съдът.