Кои са така наречените помаци и откъде произлизат?

Кои са така наречените помаци и откъде произлизат? Въпроси, за които писаната история няма точен отговор. Днес хората, които се самоопределят като помаци, са пръснати из целия балкански полуостров.


Народ, изгубил корените си в десетки исторически справки и междудържавни отношения. Хора, пръснати в различните краища на Балканите. На 25 километра от Одрин пътуваме към едно селце, запазило облика, традициите и поминъка на помашката общност. Добре дошли в село Азатлъ.


Селото наброява 1700 жители. В този китен край на турска Тракия всички те се изхранват предимно със селскостопански труд. Проблемите на всекидневието се обсъждат в селското кафене. От футбола, през политиката до местните новини – темите на деня запълват малкото свободно време на хората тук. Въпросът за историческия корен на помаците и техния език привлича вниманието на всички.


Днес помашки общности има във всяка балканска държава. У нас те са предимно в родопската област. В Македония са в западните части на страната.


При преброяването в Гърция през 2001 година 36 хиляди души в областите Ксанти, Родопи и Еврос са се самоопределили като помаци. Съгласно Лозанската спогодба през 1923 година Турция изселва в Гърция християнски семейства. По обратния път - от Гърция към Турция се преселват хиляди мюсюлмани.


Село Азатлъ е едно от местата, приютили част от тези хора. По-късно, отново  тук, идват много български изселници.


Вихърът на историята отдавна е затрил ясния спомен за миналото на тези хора. Някои от тях имат роднини по целия Балкански полуостров. Връзките с тях обаче са потънали в бездната на времето. Полската работа, грижата за поминъка и децата днес са заличили всички предразсъдъци, етнически и верски спорове през годините.