Тежкият инцидент наложи евакуация на 2300 души заради риск за живота и здравето им...

Цистерна с химикали се обърна край Дебелец и предизвика теч на отровно и запалимо вещество. Тежкият инцидент наложи евакуация на 2300 души заради риск за живота и здравето им.

 

Камионът с турска регистрация е пътувал за Румъния. По пътя Килифарево – Велико Търново в района на Дебелец е излязъл от пътното платно и се е обърнал. По неофициална информация шофьорът е заспал зад волана. 

В евакуацията са били мобилизирани всички автобуси от градския транспорт, коли на \"Гражданска защита\" и \"Спешна помощ\". На всички хора от града е предложено да бъдат изведени от селището, но някои са отказали и са останали в домовете си.

 

Основният пункт за евакуация всъщност се оказа доста импровизиран - под мост в местност, известна като \"Вятъра\", на 50 метра от началото на Дебелец и на не повече от километър от мястото на катастрофата. Хората сами решили да останат там.

 

Денят на хората в Дебелец започнал около 5.00 часа сутринта. По разказите им полицаите използвали различни прийоми за оповестяване – от мегафони до викове и хлопане по вратите.

 

За някой полицаите с противогази се оказали шокираща гледка. Други пък недоволстваха, че не са раздадени такива и на населението. Трети не приемаха за реалност заплахата. Но от всичко най-натрапчиво беше усетена липсата на информация.

 

През нощта в случай, че не бъдат допуснати до домовете си, повечето от хората ще разчитат на близки и приятели.