Добре е и да подсладим напитката си в жегите...

Често по време на жега прибягваме до газирани напитки и минерална вода с много ниски температури. Източните народи и специалистите обаче ни учат на друго.


Юлски следобед, температура от 35 градуса по Целзий... Единственото спасение от жегата е... чаша горещ чай.
На чаша чай Тарък ни обяснява, че в родния му град – Синоп в Турция, температурите са близки до нашите през лятото.  И именно чаят носи прохлада. 


Адем приготвя турски чай, откакто се помни. Също като народа си.


Чая за София купуват направо от Истанбул и колкото и да е силен, няма как да ни навреди, за разлика от кафето, обяснява ни майсторът.


Ако ни е горещо и рязко погълнем ледена течност, може да получим спазми в стомаха или най-малкото – хълцане.


И още нещо – добре е студените напитки да са леко солени, защото солта съдържа водата в организма ни.


Същият ефект има и захарта. Така че, ако все пак решим да послушаме специалистите и в горещия ден заложим на горещ чай, добре е да подсладим напитката си.