Сблъсъкът на Земята с голям астероид е апокалиптична катастрофа...

Руски специалисти твърдят, че са готови да обстрелват астероидите с ядрени ракети. Сблъсъкът на Земята с голям астероид е катастрофа, която едва ли някой от нас може да си представи.


Катастрофа от такъв мащаб би погубила човечеството или поне би върнала цивилизацията години назад. Ако космическото тяло падне на сушата, огромно количество прах ще засенчи слънчевата светлина за дълго време.

 

Чака ни ядрена зима. Удар в световния океан пък ще предизвика невиждано досега цунами.


Астрономите по света постоянно наблюдават небосвода за евентуална заплаха.


Екип на американския университет Пърдю е създал интересна интернет платформа. С нея на практика всеки от нас може сам да симулира сблъсък на астероид със Земята.


Според прогнозите на руски астрономи през 2036 година Земята е заплашена от сблъсък с астероида \"Апофис\". Затова в програмата избираме диаметър на астероида - 270 метра.


Ударът с астероида \"Апофис\" ще предизвика земетресение от почти 8 по скалата на Рихтер в точката на удара. Кратерът след катастрофата ще е с диаметър около 7 километра. А изкривяването на земната ос се очаква да е около 5 стотни от градуса.


И докато въпросът с унищожаването на астероидите все още е обект на много спорове, то заплахата от подобна катастрофа е абсолютно реална. Въпросът е не дали, а кога Земята ще трябва да посрещне съдбоносния удар.