Лекарите предупреждават да сме нащрек, ако ни искат повече от 50 лева за преглед при спрециалист...

В сезона на отпуските десетки хора се оплакаха от медицинските грижи в курортите. На много от тях са им предписали скъпо и понякога - ненужно лечение. На какви здравни грижи имаме право, как да защитим правата си на пациенти и има ли различни стандарти за лечението на българи и чужденци?

Първото посещение на българското Черноморие се оказва критично за Рубош от Чехия. Още в началото на престоя си той пада в аквапарк и наранява крака си. Лекуват го в местен медицински център.

Раната трябваше да се зашие, докараха ме тук и това е всичко. За първи път съм в българско лечебно заведение. Много съм доволен. Но нищо не знам за плащането, не съм плащал, всичко се поема от моята здравноосигурителна компания.

Тази схема важи за всеки чужденец, който има здравни вноски, но най-вече за българите – не плащаме нищо, ако носим здравноосигурителната си книжка. Щом пътуваме в друго населено място – имаме право да отидем при всеки общопрактикуващ лекар и да се възползваме от същите услуги както при нашето джипи. В случай, че решим направо да се обърнем към специалист, ще се наложи да платим от джоба си.

Лекарите предупреждават – трябва да сме нащрек, ако по морето ни искат повече от 50 лева за преглед при специалист.

Ако ни се наложи да търсим лекар по морето – правило номер едно – добре е да избягваме съмнителни индивидуални практики, съветват от гилдията. В случай, че нямаме избор, можем да проверим лекаря на място.

Ако пък се усъмним, че ни правят излишни скъпи изследвания или терапия, добре е да не забравяме основното право на пациента - да откаже едно или друго медицинско изследване по негов избор.

В подобни случаи е добре да се консултираме по телефона с джипито си или да потърсим и становището на друг лекар, съветват медиците.