Имат ли нужда лекарите от по-голяма защита на работното си място?

 

Имат ли нужда лекарите от по-голяма защита на работното си място? В спешното отделение на шуменската болница, например няма дежурство без агресивни и пияни пациенти. Заплахите и ругатните към лекарите са всекидневие. Как се справят с този проблем и има ли начин да бъде решен?

 

Спешно отделение, дневно дежурство. Привидно спокойна обстановка, поне докато камерата ни е в коридорите на болницата. Зад обектива остават скритите нападки, обиди и разправии с лекарите. Д-р Валентин Петров работи тук вече четири години. Между 60 и 70 са пациентите, които минават на смяна през отделението разказва, че конфликтните ситуации възникват предимно вечер.

 

Преди три години, заради зачестилите агресивни пациенти лекарите поискаха паник - бутон. Сега работят малко по-спокойно, но проблемите продължават.

 

„Почват скандали разправи и обидни квалификации. Тук един размахва пистолет, но се оказа газов, на санитарка посегна на мен не са ми посягали, но съм отнасял някой друг скандал, разправят се в нетрезво състояние.\", споделя Мирослав Петров.

 

Риск за персонала има постоянно, защото никой не знае какъв човек стои зад вратата за прием. В отделението и сега разчитат на съдействие от полицията. В някой случаи вместо консулт с лекар, агресивните пациенти отнасят акт за дребно хулиганство, след като пренощуват в ареста.