Потвърди, че от 1 септември тя става 270 лева...

В студиото на \"Здравей, България\" социалният министър Тотю Младенов потвърди, че от 1 септември минималната работна заплата от става 270 лева. Също така ще бъдат увеличени вдовишките добавки за пенсии с 26.5%.

 

Във връзка с искането на синдикатите минималната заплата да се вдигне на 290 лева от 1 януари, Младенов коментира, че това зависи от много неща.

 

\"Приходната част, прогнозите за икономическия растеж за догодина. Когато започне обсъждането на макрорамката за бюджета за следващата година, тогава ще стане ясно какви са възможностите\", поясни министър Младенов.

 

Той информира, че след няколко седмици предстои национална среща между синдикати и работодатели, на която ще се обсъждат редица теми, включително и увеличението на минималната заплата.

 

\"До 15 септември очаквам от тях да се споразумеят за механизъм за определянето й. Един от основните критерии трябва да бъде производителността на труда. Трябва да се види и какъв да е процентът от средната работна заплата. В момента минималната работна заплата е около 40% от средната\", поясни социалният министър Тотю Младенов.