Кончаловски, едно от най-значимите имена в съвременното кино...

Андрей Кончаловски, едно от най-значимите имена в съвременното кино, е у нас за да представи на най-новия и филм \"Лешникотрошачката\".

Премиерата е точно в този момент, в София, на червен килим, бляскаво и съвсем по холивудски.

\"Сибириада\", \"Влакът беглец\" \"Романс за влюбени\", \"Вуйчо Ваньо\" - филмите на Кончаловски носят по много от руския дух и емоция, а в същото време летят през всички възможни граници, защото в историите, които разказва всеки може да се разпознае, да пусне сълза или да се усмихне.

Любопитно е, че големият режисьор чака повече от 20 години, за да екранизира \"Лешникотрошачката\" - време, през което осъзнава, че в повечето краища на планетата, Хофмановият разказ е известен повече като балет на Чайковски. 

Неговата мотивация допълнително се засилва и заради липсата на ценностна система сред масовата култура днес, сигурно защото повече се говори за Дейвид Бекъм и поредния развод на поредния олигарх, отколкото за изконни и чисто човешки неща.

\"Лешничкотошачката\" разказва за митичната борба на невръстната Мери и нейните живи играчки с ужасяващия Цар Плъх. А на въпроса защо точно \"Плъх\" - Кончаловски отговаря, че след като в паметта на милиарди малки и днешни пораснали деца Мики Маус е любим образ няма как да го изкривим, за това е препоръчително злото да се идентифицира с плъховете.

Кончаловски вярва, че филмът ще бъде полезен и за всички утрешни възрастни, защото трябва да  знаят и да бъдат информирани за всичките жестокости, които 20-ти век причини на човечеството – и за фашизма, и за тоталитаризма, пък и заради необходимостта да развият усещане за свобода.