Село Чурен се намира на 1500 метра надморска височина...

В сърцето на Родопите се намира и едно от най-малките населени места у нас. Село Чурен е на 1500 метра надморска височина, а жителите му са общо 5.

Елена и Иван, Магърдич и Соня и дядо Лазар –  според последното преброяване това са всички жители на родопското село Чурен. Времето тук,  като че ли отдавна е спряло – улиците са пусти, няма магазин, но това не пречи на 5-тимата жители на селото. Елена и Иван живеят в Чурен повече от 6 години. Разказват, че за нищо на света не биха заменили спокойствието и чистия въздух с шума на големия град. Споделиха, че дори не забелязват липсата на магазин.

Елена и Иван разказаха, че въпреки липсата на хора често им се случва да имат неканени гости.

Магърдич и Соня са на мнение, че това е райско кътче. Преди 5 години Чурен става техния постоянен дом. Споделят, че нищо не им липсва, и че животът тук е в пъти по-добър от градския. Семейството сподели, че също им се случва да се срещат с диви животни.

Въпреки липсата на кметство и всякакви други институции Магърдич и Соня  не пропускат да дадат гласа си на избори.

Редовен гласоподавател е и 86-годишния  дядо Лазар. Той е най-възрастния обитател на Чурен и живее тук от както се помни. След смъртта на жена му единственият му приятел е кучето Бобчо.

Дядо Лазар сподели, че въпреки, че е далеч от цивилизацията не пропуска да се информира.  И Въпреки че до неговата къща няма асфалтов път, той е доволен от сегашното управление. Липсата на хора  е единственото нещо, което измъчва дядо Лазар.