Физици твърдят, че са открили субатомни частици, които се движат по-бързо...

Физици твърдят, че са открили субатомни частици, които се движат по-бързо от скоростта на светлината. Откритието е направено от учени от \"Европейската организация за ядрени изследвания\" ЦЕРН и от италианската лаборатория Гран Сасо.


Това твърдение влиза в пряко противоречие със Специалната теория на относителността на Алберт Айнщайн. Според нея нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината.


Учените обявиха, че резултатите от експеримента буквално са ги шокирали.


Частицата неутрино е изминала разстоянието от 732 километра от ЦЕРН в района на Женева до подземната лаборатория Гран Сасо в Италия за няколко милиардни части от секундата.


Това е по-бързо от скоростта на светлината. Учените обявиха, че все още е рано да се опровергае Специалната теория на относителността на Айнщайн.


Според тях те са представили само любопитни резултати, които не могат да обяснят и предлагат на цялата научна общност да ги изследва.


Ако се установи със сигурност, че има частица, която се движи със скорост по-бърза от тази на светлината, това може да разбие на пух и прах почти всички основи на физиката, заявиха за Новините на Нова родни физици.


Какво ще последва, ако теорията на относителността бъде опровергана, гледайте във видеото.