Титулуваният за цар на ромите Кирил Рашков има богата криминална биография...

Титулуваният за цар на ромите Кирил Рашков има богата криминална биография. Името му се свързва с редица скандали за нарушения, злоупотреби и дори присъди. Част от тях бяха заснети от Нова телевизия. Нека си припомним кой е цар Киро.

 

Първият сблъсък на Кирил Рашков с правосъдието е в далечната 84-та година, когато е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Цар Киро има 7 присъди, за които е осъден общо на 30 години затвор.

 

След 10 ноември 1989 година Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол \"Цар Гого\". Вдига завод край село Катуница. Арестуван е заради производството на фалшив алкохол. Преди година нелегалната фабрика беше окончателно затворена.

 

Името на Кирил Рашков се свързва с два бомбени атентата – пред редакцията на вестник \"Труд\" и пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева.

 

Срещу Кирил Рашков и роднините му има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки. Има и обвинения за незаконна сеч в гора край Катуница. Едно от тях, което заснехме, е за умишлен грабеж срещу брат му – Иван Илиев. Тогава адвокатите му представиха в съда медицински свидетелства, че е в клинична смърт, въпреки, че ние го открихме, за щастие жив, в семейната къща, която беше опожарена снощи от протестиращите.

 

Чувството за безнаказаност във фамилията на ромския барон заснехме и при друг случай – как внукът му Ангел шофира с 220 км/ч по третокласен път, без книжка, мерцедес за 200 000 лв., даден му от дядо му. Тогава цар Киро ни предложи подкуп – брилянти.
Цар Киро призна тогава, че плаща на всички – на полицаи, журналисти и дори депутати. Официално нито една партия не признава да покровителства ромския клан.