За над 1 милион българи от догодина работодателят ще е длъжен да плаща по-високи осигуровки за пенсия..

За над 1 милион българи от догодина работодателят ще е длъжен да плаща по-високи осигуровки за пенсия. Това стана ясно след приемането на по-високи осигурителни прагове.

 

Дори и в браншовете, където не се изисква специално образование, ако заплатата е 300 лева, работодателят ще е длъжен, според приетия праг, да осигурява работниците си на повече пари - 335 лева, а не на минималната заплата. Целта е повечето работещи да излязат от сивия сектор. 

Най-високо се вдига осигурителният праг за пенсия при пчеларите. Там са заети едва около 4000 души. Ако сега ръководител в бранша е бил осигуряван на 920 лева, догодина работодателят трябва да го осигурява на 1100 лева за специалистите от 715 прагът се вдига на 860 лева. 

За помощния персонал осигурителния праг скача от 307 на 370 лева. В хотелиерството и ресторантьорството увеличението е над 14%. Ако тази година работодателят осигурява ръководител в сектора на 800 лева, догодина той е длъжен да внася осигуровки за пенсия на база 920 лева.

 

При специалистите увеличението е от 720 на 820 лева, а при най-нискоквалифицирания персонал в туризма базата за пенсия става от 320 на 380 лева.

 

В леката промишленост при шивачките минималния осигурителен праг се вдига на 330 лева, дори и заплатата да е по-ниска от него. По-високите прагове за изцяло за сметка на работодателя.

 

В секторите, където няма споразумение - здравеопазване, образование и в социалната сфера - там заети са около 740 хиляди души - минималният осигурителен праг ще се увеличи със седем процента, колкото е за всички браншове.