Те искат до 7-ми октовмри да получат отговор на исканията си...

Ако до 7-ми октомври петте пенсионерски организации не получат отговор на исканията си, изразени днес в декларация, те ще започнат подготовка за национален протест, който ще се проведе на 14 октомври 2011 г..


Пенсионерските организации са Съюз на пенсионерите към КТ\"Подкрепа\", Съюз на пенсионерите към КНСБ, \"Съюз на пенсионерите 2004\", Движение на пенсионерите \"Социална солидарност\" и Българска асоциация на пенсионерите.


Основното им настояване е за увеличение на всички пенсии, което да влезе в сила още тази година. А декларацията е по повод 1-ви октомври - Световния ден на пенсионерите.


Втора поредна година правителството отказва да индексира пенсиите, напомнят те. Възрастните хора в България се оказват жертва както на хищническата пазарна икономика, така и на социалното бездействие на правителството, което обслужва едрия бизнес и не обръща внимание на стопените доходи на пенсионерите, се казва в декларацията.


Над 1 млн.300 хил. български пенсионери живеят днес с месечен доход от 130 лв., което е крайно недостатъчно за изхранване и за други разходи, по данни на петте организации. Останалата част от пенсионерското съсловие е обречено на мизерно преживяване, нямащо нищо общо с европейските ценности и социална солидарност, записани в Лисабонската стратегия на ЕС./БГНЕС