Миналата събота \"Новините\" разказаха за случая на Марияна от Смолян...

Миналата събота \"Новините\" разказаха за случай, при който работодател от Смолян ще изплаща на бивш служител обезщетение за неползван отпуск в размер на над 800 лв. в продължение на 8 години по 10 лв. месечно. Тогава от ресорната инспекция обясниха, че Кодекса на труда не забранява този начин на изплащане.

 

Преди седмица Марияна показа писмо от бившия си работодател, от което става ясно как е решил да й изплати обезщетението за неползвания отпуск.

 

Заради почивни дни миналата седмица въпросите към работодателя останаха без отговор. В работен ден се връщаме в италианската фирма.

 

Управителят й отказа да коментира случая с Марияна. Заяви, че напускането й станало по взаимно съгласие и бе категоричен, че не е нарушил Кодекса на труда.

 

От инспекцията по труда също обясниха, че действията му не нарушават Кодекса на труда и затова служителката трябвало да предяви иск за правата си по съдебен ред.

 

Категоричността на Марияна да стигне до съда я отвежда при юрист. Юристът обяснява, че в съда бихме могли бързо се снабдим с изпълнителен лист, с който да получим обезщетенията си. Законът ни освобождава и от всички съдебни такси и разходи. Имаме право и на служебен защитник.