Средната възраст, при която пушачите получават мозъчен кръвоизлив, е 58 години...

Активните пушачи рискуват да получат инсулт значително по-рано в сравнение с хората, водещи здравословен начин на живот – средната възраст, при която пушачите получават мозъчен кръвоизлив, е 58 години, т.е. 9 години по-малко отколкото при непушачите, заявиха канадски лекари на конгрес на кардиолози в Отава.

Група учени под ръководството на Робърт Рийд от Отавския университет са стигнали до този извод, след като проследили влиянието на тютюнопушенето за образуване на холестеринови плаки в кръвоносните съдове на мозъка при пушачите и непушачите. Те проучили кръвоносните съдове на пациенти – пушачи и непушачи - в профилактична клиника в Отава, които са преживели инсулт, и установили, че пушенето ускорява образуването на холестеринови плаки и удвоява риска от исхемичен инсулт, предизвикан от откъсване на тромб и запушване на кръвоносен съд, и увеличава 4 пъти риска от кръвоизлив при разкъсване на кръвоносен съд.

 

Пушенето води до сериозни усложнения, ако болният продължи да пуши след лек инсулт – в такъв случай шансът той да получи втори, но вече тежък, инсулт се увеличават 10 пъти. Ако обаче пушачът се откаже от вредния навик, след 18 месеца влиянието на пушенето намалява до нула. Сравнявайки възрастта на пушещите и непушещите пациенти, претърпели инсулт, лекарите установили, че средната възраст на претърпелите инсулт пушачи е около 58 години, а при непушачите тя е с 9 години по-висока. /РИА Новости