\"Корупцията в общините е навсякъде\", смята кандидатът за кметскя стол от НДСВ

В студиото на \"Здравей, България\" кандидатите за кметския стол в София Владимир Каролев от НДСВ и Николай Пехливанов от \"Атака\" дебатираха по някои от актуалните проблеми в столицата – проблема с ромските гета, корупционните скандали в общината, местните данъци и такси и недостига на места в детските градини.

 

\"Корупцията в общините е навсякъде. Тя се генерира от непрозрачността и партизанщината\", заяви Владимир Каролев. Той даде пример с това, че вместо с пари от ограничения общински бюджет да се ремонтират училища, се правят скуош игрища.

\"Това ли е приоритетът?\", попита Каролев.

 

\"Пробойните в общинския бюджет са за чистотата, градския транспорт и поддръжката на градската инфраструктура. От там изтичат основните средства и от там се генерира корупцията\", на мнение е Николай Пехливанов.

 

\"Сбъркана е цялата философия на управление в Столична община. Сменят се управниците, а проблемите стоят\", допълни той.

 

\"Проблемът с ромските гета е много голям. Липсата на адекватна политика и цялостна стратегия за решаването му води до още по-голямото му задълбочаване\", на мнение е Пехливанов.

 

Решенията, според \"Атака\", са в няколко посоки – да се върви към интеграция и преосмисляне на социалната политика. Според Пехливанов незаконното строителство на ромските постройки задължително трябва да бъде премахнато.

 

Владимир Каролев се съгласи с думите му и допълни, че проблемът с ромите е предимно икономически и подсилен от политическо говорене.

 

\"Основният проблем е, че законите трябва да са едни и същи за всички и това е в основата на НДСВ. Твърдо се противопоставяме и на въвеждането на професия \"безработен\". С нея на практика цял живот някои хора могат да не работят и да получават социални помощи\", заяви Владимир Каролев.