Според общопрактикуващите лекари решението на правителството е популистко...

Решението на правителството да промени начина, по който се формира потребителската такса за посещение при личен лекар е популистко, твърдят от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

От лекарския съюз пък заявиха, че целта на правителството е предизборно намаляване на потребителската такса за пенсионерите.

 

В момента таксата при джи питата се определя на база на минималната работна заплата. Отсега нататък сумата се фиксира и остава 2.70 лева. Всяка следваща промяна ще се определя с решение на правителството.

 

Това, според личните лекари, е напълно ненужно, тъй като до този момент те самите не са настоявали въпросната такса да се повиши.

 

Според лекарския съюз вероятна причина за внезапната промяна е желанието да бъде намалена таксата за пенсионери. Преди време в парламента се дебатираше дали потребителското плащане за възрастните хора трябва да стане 1% от минималната пенсия.

 

Тогава законопроектът на червения депутат Емилия Масларова беше отхвърлен от здравната комисия и от Министерството на здравеопазването.

 

Въпреки решението, само до преди няколко месеца здравният министър също беше съгласен с начина, по който се определяше таксата до момента. За пациентите пък най-важно се оказа как ще е организирана работата в кабинетите, а не кой ще определя таксата.

 

Освен потребителската такса за посещение при лекар, с минималната работна заплата за обвързани още 53 плащания, включително и субсидиите на политическите партии. В началото на ноември се очаква кабинетът да даде отговор как ще се преизчисляват.